Wachtdienst

De organisatie van de week- en weekendwacht heeft tot doel om elke praktijkvoerende arts te betrekken in de organisatie van de wachtdienst. Daarnaast is het doel om patiënten garantie te geven op de permanentie van medische zorg buiten de openingsuren van de huisartsenpraktijk.

Wachtdienst

Organisatie wachtdienst

Weekwacht

De HVG ziet erop toe dat een weekwachtorganisatie wordt uitgewerkt die de medische permanentie voorziet in de regio Groot-Gent en Melle-Destelbergen. 

Lees hier het intern reglement Kring en Weekwacht

Het wachtdienstgebied is onderverdeeld in verschillende weekwachtgebieden o.b.v. een straatnamenlijst.

Weekendwacht 

De weekendwachtdienst wordt georganiseerd in de huisartsenwachtposten binnen het functioneel samenwerkingsverband Gent-Scheldekracht. Binnen dit verband werken 2 huisartsenverenigingen samen: HVG en Huisartsenvereniging Scheldekracht.

Lees hier het intern reglement Weekendwacht Gent-Scheldekracht

Binnen het gebied Gent-Scheldekracht zijn er 3 huisartsenwachtposten: wachtpost AZ Sint-Lucas, wachtpost UZ Gent en wachtpost ASZ Wetteren.

Tijdens het weekend werken we met centrale inning. Je int als arts dan niet op eigen rekening, maar alles komt op een centrale rekening van de wachtposten. Nadien krijg je een shift- en prestatievergoeding.

Hier vind je meer informatie over hoe centrale inning concreet werkt

Onthoud dat je bij meer dan 90% van de patiënten enkel het remgeld dient af te rekenen (ook bij Gentse WGC-patiënten en in serviceflats) en dat je in WZC/RVT's niets moet aanrekenen of achterlaten! 
Gelieve ook op huisbezoek (het remgeld) af te rekenen met het mobiele bancontacttoestel en het exact geïnde bedrag te noteren op het rittenblad. Indien verzachtende omstandigheden kun je uiteraard het remgeld laten vallen, want we willen laagdrempelige, toegankelijke eerstelijnszorg bieden: bv. bij overlijden of palliatieve situatie, verwijzing van spoed naar wachtpost en terug naar spoed...

Voor de facturatie wordt gebruik gemaakt van de Mediris eFact webapplicatie. 

Kijk hier voor de meest recente wijzigingen van Mediris 

AZSL

Locaties

Wachtpost AZ Sint-Lucas

De wachtpost bevindt zich op de site van het AZ Sint-Lucas, naast de spoedgevallendienst. Huisartsen en patiënten moeten zich parkeren in de toren, niet voor de spoed! Er is dag en nacht onthaal aanwezig, dus je kan steeds binnen als arts. 

Van wacht in Sint-Lucas? Lees hier meer!

UZ

Wachtpost UZ Gent

De wachtpost bevindt zich op de site van het UZ Gent, recht tegenover de spoedgevallendienst. Er is een aparte parking voorzien waar zowel patiënten als huisartsen zich kunnen parkeren.

Let op: de parking aan de wachtpost/spoed is voorbehouden voor patiënten van de spoedafdeling. 

Van wacht in UZ Gent? Lees hier meer!

S8

Wachtpost ASZ Wetteren

Huisartsenwachtpost Scheldekracht op de site van het ASZ Wetteren is een samenwerkingsverband tussen de huisartsen van Wetteren, Laarne, Merelbeke, Lochristi, Melle, Destelbergen en Gent. Er is gratis parkeergelegenheid bij de wachtpost. In het ASZ Wetteren is er geen spoedgevallendienst aanwezig. Indien nodig kun je doorverwijzen naar een spoedgevallendienst in Aalst of Gent. 

Van wacht in Wetteren? Lees hier meer!