Jullie wens voor de Gentse specialisten: bel ons op

Soms is een telefoontje vanuit de tweede lijn wenselijker dan een schriftelijk verslag 

In november 2023 bevroegen we de Gentse huisartsen over hun verwachtingen betreffende telefonisch contact met de tweede lijn. In welke gevallen willen huisartsen telefonisch gecontacteerd worden? Wanneer verkiezen ze telefoon boven een digitaal medisch verslag? De resultaten van deze bevraging zijn intussen verwerkt. In de vorm van een nieuwjaarskaart bezorgen we de belangrijkste conclusies aan alle Gentse specialisten. 

Telefonie is sneller en genuanceerder 

Het is de missie van de HVG om ervoor te zorgen dat de communicatie tussen de Gentse huisartsen en de tweede lijn – in al haar vormen – beantwoordt aan eenieders verwachtingen.   

Gentse huisartsen lieten ons via verschillende incidentmeldingen weten dat het in bepaalde gevallen wenselijk is om door het ziekenhuis te worden opgebeld. Een verslagbrief komt soms te laat. Een brief is niet altijd geschikt voor de nuances die in een telefoongesprek kunnen worden meegegeven. 

Om meer inzicht te krijgen in de verwachtingen legden we de Gentse huisartsen enkele situaties voor. We gaven daarbij telkens drie antwoordmogelijkheden:

  1. Telefonische contactname is vereist
  2. Telefonische contactname is handig maar niet noodzakelijk
  3. Een verslagbrief (verstuurd binnen de 7 dagen) is voldoende. 
     

Nieuwjaarskaart 

Maar liefst 124 huisartsen vulden de bevraging in. We hebben de resultaten verwerkt in de vorm van een rangschikking. In sommige gevallen is een telefoon absoluut noodzakelijk. In andere gevallen hebben huisartsen een sterke voorkeur voor telefoon en in nog een aantal andere gevallen heeft telefonie de voorkeur indien de arts-specialist er tijd voor heeft. 

Wanneer de verslagbrief meteen wordt verstuurd is een telefoontje minder vaak nodig. Helaas volgt de brief vaak pas later en is het telefoontje de enige manier waarop we snel informatie kunnen krijgen.

Een Gentse huisarts

In de week van 18 december 2023 bezorgen we deze bevindingen in de vorm van een nieuwjaarskaart aan alle arts-specialisten van de vier Gentse ziekenhuizen:

Wenskaart specialisten
Terug naar nieuwsoverzicht