Als huisarts speel je een cruciale rol in aanzetten tot bewegen

Je patiënten meer aan het bewegen krijgen? Als zorgprofessional kun je hen een duwtje in de rug geven door ze aan te spreken en te motiveren om meer te bewegen. Uit deze nieuwe review blijkt dat extra ondersteuning, zoals een Bewegen Op Verwijzing-coach, een meerwaarde is. In Vlaanderen helpen deze coaches hun patiënten verder met een beweegplan en weten ze goed welke laagdrempelige activiteiten in de gemeente toegankelijk zijn.

Groot effect

Dat deze interventies echt wérken, blijkt uit een nieuwe review van 46 onderzoeken, met in totaal 16.198 deelnemers. Deze analyse toont aan dat interventies van zorgprofessionals het aantal minuten beweging bij hun patiënten verhogen met gemiddeld 14 minuten per week. Deelnemers van de interventiegroepen hadden 33% meer kans op het behalen van de aanbeveling om 150 minuten per week matig tot intensief actief te zijn. Hoewel dit effect misschien bescheiden lijkt, is dit klinisch toch belangrijk. Want de meeste gezondheidswinst is er bij mensen die niet bewegen, naar een beetje meer beweging te brengen. 

Welke type interventie werkt het best?

Uit deze review blijkt ook dat meerdere contactmomenten beter werken. Een van die contactmomenten is best met een gezondheidsprofessional uit de eerstelijnszorg. Dat is vaak het eerste contact. Wanneer er meer dan 5 korte contactmomenten zijn, blijkt dat patiënten nog actiever zijn.

Laat je, als zorgverlener, ondersteunen

Het goede nieuws is dat er in de eerstelijnszorg elke maand miljoenen interacties zijn tussen patiënten en gezondheidsprofessionals. Op die manier worden veel mensen bereikt. De zorgverleners kunnen vanuit hun unieke rol veel betekenen voor hun patiënten. Daarenboven kunnen zorgverleners in Vlaanderen en Brussel ondersteund worden zodat ze hier zelf niet veel tijd in dienen te steken. Met Bewegen Op Verwijzing (BOV) kan een de patiënt op regelmatige basis (tot 7 uur) begeleid en ondersteund worden. Dankzij de financiering van de Vlaamse overheid is dit ook betaalbaar voor patiënten.

Bewegen op Verwijzing in Gent

In Gent zijn er momenteel 7 Bewegen Op Verwijzing-coaches aan de slag. Ze zijn werkzaam op goed gekende toegankelijke plaatsen (buurtcentrum, wijkgezondheidscentrum, lokaal dienstencentrum, …) in de diverse wijken.

De coaching is in Gent volledig gratis voor mensen met verhoogde tegemoetkoming, mensen in schuldhulpbemiddeling en mensen met een vluchtelingenstatuut.

Hier vind je alle info over BOV in Gent

Terug naar nieuwsoverzicht