De Gentse gezondheidsmonitor: alles wat je moet weten als huisarts

Het grootschalige project 'De Gentse gezondheidsmonitor' start binnenkort. Dit is een cohorte-onderzoek vanuit de Universiteit Gent in samenwerking met het UZ Gent, Stad Gent en iMEC. Het is een uniek onderzoek met als doel de gezondheid van 20 000 Gentenaars op te volgen (via vragenlijsten en staalnames) in het kader van ‘gezond ouder worden’. Zo zal o.a. de impact van omgeving op de gezondheid geëvalueerd worden. Als huisarts kan je het wetenschappelijk belang van dit onderzoek mee uitdragen en personen die in aanmerking komen aanmoedigen om deel te nemen.

Doelpubliek

Deelnemende Gentenaars moeten minimum 45 jaar oud zijn en woonachtig in de wijken Zwijnaarde, Wondelgem, Sint-Amandsberg, Gentbrugge of Sint-Denijs-Westrem-Afsnee.

Meer info vind je in deze brief, via dit filmpje en via de website https://gezondheidsmonitor.gent/.

Nieuw probleem? Contacteer je huisarts

De eerste staalnames zullen ten vroegste in juli starten. Hierbij worden ook enkele parameters gemeten. Wordt hier bv. een sterk verhoogde bloeddruk gemeten bij een patiënt die nog niet bekend is met hypertensie? Dan zal de patiënt een infobrief meekrijgen met de vraag contact op te nemen met zijn huisarts.

Resultaten niet meteen beschikbaar

De staalnames worden niet meteen geanalyseerd. Eerst gebeurt er een grootschalige datacollectie, pas nadien komen er analyses. Resultaten zullen dus pas na maanden/jaren beschikbaar zijn. In de analyse fase zal de huisarts, die door de patiënt werd opgegeven, gecontacteerd worden indien er iets ongewoons of verontrustends wordt ontdekt. De deelnemers aan het onderzoek ondertekenen oa. in hun informed consent dat ze begrijpen dat deze Gezondheidsmonitor geen vervanging is van de reguliere zorg. Bij elke klacht of zorg gaan ze naar hun vertrouwde zorgverlener/vertrouwenspersoon.

Hoe kom je als huisarts met het onderzoek in aanraking?

Momenteel zal je enkel in contact komen met het onderzoek indien:

  • Een patiënt wil bespreken of het al dan niet nuttig is om deel te nemen
  • Als er bij de fysieke testen iets afwijkends wordt vastgesteld zoals bv. een verhoogde bloeddruk

Meer info voor zorgverleners

Binnenkort zal er op de website van het project een apart luikje ter beschikking zijn voor zorgverleners.

Terug naar nieuwsoverzicht