oktober 2020

De Dienst Burgerzaken van Stad Gent is op zoek naar back-up artsen voor het uitvoeren van een tweede controle an de van de doodsoorzaak (bij crematie). 

Op 9 oktober 2020 opende een nieuwe wachtpost op de site van het UZ Gent. Alles wat je moet weten over deze nieuwe wachtpost, vind je in dit filmpje (of lees je hieronder). De wachtpost in Gentbrugge doet vanaf nu enkel nog dienst als triagecentrum.

In dit wetenschappelijk advies formuleert de Belgische Hoge Gezondheidsraad aanbevelingen ten behoeve van zorgverleners met betrekking tot het gebruik van hypnose voor medische en psychotherapeutische doeleinden.

Het Centrum voor KankerOpsporing benadrukt dat het ook in deze COVID-tijden belangrijk is om te blijven screenen naar borstkanker en dat dit op een veilige manier kan gebeuren. 

Deze infosheet voor huisartsen bevat de nodige cijfers en ook duidelijke informatie die u met uw patiënten kan bespreken.

Deze beslisbomen van Sciensano geven een beknopt overzicht van de quarantaine/isolatie- en testmaatregelen in verschillende situaties.

Het Vlaams Apothekersnetwerk laat weten dat de apotheken op dit moment nog niet al hun bestelde griepvaccins geleverd kregen. Patiënten die nu in de apotheek langskomen voor een griepvaccin, zonder voorafgaande reservatie, komen op een wachtlijst terecht.

Het preventieteam (alcohol en drugs) van CGG Eclips maakte n.a.v. de nieuwe Te Gek?!-campagne een krantje. In dit krantje heeft men heel wat getuigenissen, ervaringen en informatie verzameld over het thema alcohol & verslaving in Gent.

Stad Gent is op zoek naar een arts voor de opvolging van de verzekeringsdossiers m.b.t. arbeidsongevallen, voor Stad en OCMW Gent. Het betreft oude, nog actieve dossiers waarvoor medische kosten worden ingediend.

Een groot deel van de huisartsen bevindt zich in 'rode zone'. De coronacrisis begint voor iedereen door te wegen en ook de huisartsen lijden hieronder. De druk is enorm.

 

 

Wordt het jou ook soms te veel? Heb je nood aan een luisterend oor?

U kan als huisarts steeds terecht op de zuurstoflijn op 09/ 397 09 87. De zuurstoflijn is elke voormiddag van 9u-12u bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Je komt terecht bij één van de medewerkers van Het PAKT (Netwerk GGZ volwassenen). Zij beluisteren uw vraag in alle discretie en plannen een moment in waarop één van de zuurstofmedewerkers u kan opbellen. Het zuurstof-telefoontje kan dus plaatsvinden op een moment dat voor u past. Meer info vindt u hier. Naast deze individuele telefonische hulpverlening voorziet CGG Eclips ook groepsessies voor LOK’s. In deze eenmalige groepsessie kunnen ervaringen van het voorbije jaar worden uitgewisseld als een intervisiemoment onder begeleiding. Aarzel zeker niet om deze sessie aan te vragen voor uw LOK-groep. U kan hiervoor Amber Pynket contacteren op 09/233 58 58 of via a.pynket@cggeclips.be.

In het najaar 2021 organiseert Doctors4Doctors een mindfulnesstraining specifiek voor artsen. Oefenen staat hierin centraal. Meer informatie vindt u in deze folder. In regio Gent is dr. Vera De Vleesschauwer het aanspreekpunt voor Doctors4Doctors en Arts in Nood. Je kan haar bereiken via 0495/89.53.20 of vera.devleesschauwer@belgacom.net.