februari 2016

“Vrouwen, besneden en op de vlucht. Ideeën voor een therapeutische begeleiding” is de recentste publicatie van GAMS België. Deze handleiding is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende professionals.

Tijdens de jubileumeditie van de Week van de Valpreventie zal in 2016, net zoals in 2015, alle aandacht gevestigd worden op slaapmedicatie: ‘Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts’. De 5de editie van de Week van de Valpreventie vindt plaats van 18 tot en met 24 april 2016. Aan alle organisaties en hulpverleners wordt gevraagd om valpreventie in de kijker te zetten!

Mevrouw Dewulf valt op straat en moet snel even verzorgd worden. Wanneer is ze laatst gevaccineerd voor tetanus? Heeft ze bepaalde allergieën? Moet men opletten voor bepaalde medicatie? Gebruikt ze misschien bloedverdunners? Als we nu eens vlot haar dossier en alle e-Healthdiensten zouden kunnen raadplegen...

Maandag 8 februari startte in Gent de campagne Ken je Maat, een grootschalige campagne m.b.t. alcoholsensibilisering naar studenten met als voornaamste thema/boodschap ‘drink met mate - draag zorg voor elkaar tijdens het uitgaan’.

Zoals u reeds weet, moet een huisarts tijdens zijn raadplegingen de derde betaler toepassen bij patiënten die van de verhoogde tegemoetkoming genieten. Om dit te vergemakkelijken via elektronische facturatie heeft het RIZIV afspraken gemaakt met de softwareleveranciers en de meeste software die elektronisch factureren van de derdebetalersregeling toelaat, is nu bijgewerkt.

Hier vindt u een handige samenvatting van hoe u een Sumehr kan openen en raadplegen in Trigonia.

Macht, onmacht en kwetsbaarheid zijn sterke emoties die we frequent ervaren. Via een tweedaagse willen de begeleiders Marita Stas en dr. Jan Devriendt aanreiken hoe we als hulpverlener effectief kunnen omgaan met (on-)macht.

Gent kent 156 verschillende nationaliteiten. Daarom krijgt de gezondheidszorg in Gent dagelijks patiënten uit de hele wereld over de vloer. U ook?

Studente Anne-Sophie Van Den Brande vraagt uw medewerking in kader van een masterproef aan de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met de Vakgroep Huisartsgeneeskunde VUB en de dienst Dermatologie van het UZ Brussel. Het is een onderzoek naar de perceptie van teledermatologie bij huisartsen en dermatologen.

Hier kunt u de nieuwsbrief van het Therapiehuis Sint-Denijs-Westrem lezen.

De Hoge Gezondheidsraad heeft het volgende advies gepubliceerd op de HGR-website over voedingssupplementen op basis van rodegistrijst.