Uitbreiding project 'Gele doos' naar deelgemeenten 9050

Stad Gent start op 15 maart met het zorgproject 'Gele doos' in de wijken Gentbrugge, Oud-Gentbrugge en Moscou-Vogelhoek, in navolging van de uitrol van dit project in de wijk Ledeberg. De gele doos is een herkenbare bewaardoos voor alle belangrijke (o.a. medische) gegevens*. Hiermee kunnen ouderen (65+) sneller en beter geholpen worden in noodsituaties. De komende jaren worden de dozen verspreid over alle Gentse wijken. 

*Als huisartsenvereniging prefereren we een digitaal medicatieschema, maar ondersteunen we dit project in afwachting van een performant digitaal schema.

Achtergrond

De Stad Gent start op 15 maart met een zorgproject in uw wijk rond de gele doos, een herkenbare bewaardoos voor alle belangrijke gegevens om ouderen (65+) sneller en beter te kunnen helpen in noodsituaties. Vorig jaar startte men het project in de wijk Ledeberg. Na 6 maanden bevroeg men de gebruikers en de partners van gele dozen. Uit de bevraging bleek dat een grote meerderheid van de ouderen tevreden is over het project en de gele doos zouden aanraden aan andere ouderen. Een kort evaluatieverslag vindt u hier. Daarom wordt het project dit jaar verder uitgerold voor de wijken Gentbrugge, Oud-Gentbrugge en Moscou-Vogelhoek. De komende jaren worden de dozen verspreid over alle Gentse wijken.

Meer informatie over wat de 'Gele doos' is en wat dit precies inhoudt, vindt u hier.
 

Wat betekent het project gele doos voor u, als  huisarts, in de wijk?

 • Men verwijst de ouderen (65+)  door naar de huisarts voor eventuele hulp bij het invullen van de medische gegevens in de gele doos.

Mensen die hulp wensen bij het invullen van de persoons- en contactgegevens in de gele doos kunnen in eerste instantie doorverwezen worden naar het Lokaal Dienstencentrum (op afspraak). Voor specifieke vragen i.v.m. het invullen van het medische luik in het ringboekje verwijst men echter ook door naar de huisarts.

 • U kan, als huisarts, sensibiliseren over het project gele doos. Vooral kwetsbare of chronisch zieke ouderen hebben baat bij het bewaren van een gele doos in de koelkast (voor chronisch zieke patiënten hanteert men geen leeftijdsgrens). Uit de bevraging bleek ook dat vooral alleenstaande ouderen zich veiliger voelen wanneer ze een gele doos in huis hebben.

Men beschikt over flyers, affiches, een animatiefilmpje  en een website voor meer info. Promomateriaal kunt u opvragen via Jessica.claeys@stad.gent

 • Eventuele sensibiliseringscampagnes naar uw patiënten toe (bv. griepvaccinatie, ….) kan u ook steeds koppelen aan het project gele doos. Op die manier kan u patiënten, bijvoorbeeld jaarlijks, in één beweging informeren over het project. Indien u dat wenst kan men ook een bepaalde hoeveelheid gele dozen overmaken zodat u die zelf kan meegeven aan de patiënten.
   

Concreet

 • START: vanaf 15 maart 2021 kunnen ouderen uit de wijken Gentbrugge, Oud-Gentbrugge, Moscou-Vogelhoek, gratis een gele doos ophalen.
 • WAAR: men kan gratis een gele doos ophalen:
  • bij de apothekers in de wijk (Ledeberg, Moscou-Vogelhoek, Oud-Gentbrugge en Gentbrugge)
  • bij het Lokaal Dienstencentrum De Knoop (LE en M-V) en Speltincx ( GB en Oud-GB)
 • VRAGEN of opmerkingen? Neem contact op met Brigitte.Hantson@stad.gent of Jessica.claeys@stad.gent