Persbericht: Met een ziek kind ga je wél naar de huisarts

De recente persberichten dat zieke kinderen beter niet naar de huisarts gaan, hebben terecht veel ongeloof en verontwaardiging opgeroepen. Want huisartsen zijn perfect opgeleid om de zorg voor kinderen op te nemen en om de ernst van de ziekte juist in te schatten. Domus Medica en het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde reageren krachtig terug!

"Huisartsen zijn getraind om ernstige problemen adequaat te detecteren."

"Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek leren we aan alle Vlaamse universiteiten onze huisartsen hoe ze deze kinderen moeten onderzoeken en wat de alarmtekens of rode vlaggen zijn."

Enkele krachtige reacties in de pers op VRT redactie nieuwssite:

  • Roel van Giel, voorzitter van de huisartsenvereniging Domus Medica: "Met ziek kind naar pediater in plaats van huisarts? Te hallucinant voor woorden” (http://deredactie.be/permalink/1.3019642)
  • Bert Aertgeerts, diensthoofd van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde en hoogleraar aan de KU Leuven: "Wij betreuren dat de huisarts alweer kop van Jut is, en dat dit bovendien gebeurt op een erg onwetenschappelijke basis. Dat zegt hoogleraar Bert Aertgeerts, die de wetenschap bovenhaalt om aan te tonen dat ouders met een ziek kind beter wél eerst naar de huisarts stappen." (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/1.3019776)

Domus Medica blijft ijveren voor een geïntegreerde zorg waarbij huisartsen en specialisten samen de zorg opnemen maar wel met duidelijk respect voor de kennis, de kunde en de rol van de huisarts! En zal ook een schrijven sturen naar de collega’s van de Koninklijke Academie voor Kindergeneeskunde en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde om ons ongenoegen over deze communicatie te uiten en hen uit te nodigen voor een gesprek om de rol van de huisarts in de zorg voor kinderen te verduidelijken.

Bron afbeelding: redactie.be