Maandag lanceerde Vlaams minister Jo Vandeurzen de campagne ‘Herken een beroerte’, die toont hoe het groot publiek met een eenvoudige test snel en makkelijk de symptomen van een CVA (Cerebro Vasculair Accident) kan herkennen.
Omdat bij een beroerte elke minuut telt, kan zo'n test levens redden.
De cijfers liegen er niet om. Elk jaar worden in ons land 19.000 mensen het slachtoffer van een CVA, omgerekend zijn dat er 52 per dag. Bij 60-plussers is een beroerte de op één na belangrijkste doodsoorzaak. Bij 15- tot 59-jarigen staat CVA ook al prominent op de vijfde plaats van doodsoorzaken. Het risico op een beroerte stijgt met de leeftijd: hoe ouder, hoe groter de kans. Bij vrouwen boven de 75 is het zelfs doodsoorzaak nummer één.
Snel de symptomen van CVA herkennen en onmiddelijk ingrijpen is dan ook uiterst belangrijk om hersenschade te beperken en levens te redden. ‘Elke minuut telt’ is niet voor niets de centrale boodschap in de campagne ‘Herken een beroerte’ die Vlaams minister van Gezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) lanceerde aan de vooravond van de ‘Europese Dag van de Beroerte’ op 10 mei. Via de gelijknamige website kunnen ook artsen gratis affiches downloaden.
“Reageer onmiddellijk want bij een beroerte telt elke minuut. Bel de 112 en beperk de schade,” zo luidt de boodschap.
FAST-test
De campagne-affiche toont hoe mensen via een eenvoudige test (de zogenaamde FAST-test) snel en eenvoudig de symptomen van een CVA kunnen herkennen. FAST is een letterwoord dat staat voor Face, Arm, Speech en Time:
Kan het slachtoffer één of meerdere opdrachten van de FAST-test niet goed uitvoeren, dan heeft hij of zij waarschijnlijk een beroerte. Dan is het zaak om zonder uitstel de hulpdiensten (112) in te schakelen.
Leg slachtoffer in comfortabele positie
In afwachting van professionele hulp volgen niet-professionelen best de volgende instructies: “Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen meer doen. Leg het slachtoffer in een comfortabele houding en ondersteun het aan de verlamde zijde. Blijf rustig praten, maar hou er rekening mee dat het slachtoffer soms heel moeilijk of helemaal niet kan praten.”
De nieuwe campagne van Vandeurzen komt er met de steun van ‘Flanders Care’. ‘Herken een beroerte’ bouwt verder op het ‘Jaar van het Brein’ in 2014, dat geheel in het teken stond van het wetenschappelijk onderzoek naar, en de zorg voor onze hersenen.
Meer informatie op:
http://herkeneenberoerte.be
http://belgianstrokecouncil.be
Bron: News4Med Daily