Mentoren gezocht

Vier jaar geleden ging in het kader van de zesjarige opleiding geneeskunde aan de UGent een mentorsysteem van start. Een arts-mentor begeleidt een vaste groep van 9 studenten zes jaar lang met als doel een continuïteit te creëren in hun professionele ontwikkeling. Voor het nieuwe academiejaar zijn ze op zoek naar enthousiaste huisartsen!

Een mentor begeleidt jaarlijks drie tot vier groepssessies waar studenten reflecteren op concrete ervaringen die ze tijdens de opleiding opdoen (bv. ouderenzorgstage, huisarts- en kliniekstages) en op een aantal theoretische situaties die hen voorgesteld worden (medisch-ethische vraagstukken, sociale problematiek). Mentoren worden goed begeleid en er zijn uitgewerkte draaiboeken voor elke sessie. De werklast bedraagt gemiddeld ongeveer 20u op jaarbasis (voorbereidingen meegerekend).

Ondertussen werken al meer dan 130 artsen enthousiast mee aan dit nieuwe initiatief, dat uniek is in België en Europa. Ook voor het nieuwe academiejaar is er een groep van ongeveer 35 kandidaat-mentoren nodig. Graag willen we ook zoveel mogelijk huisartsen inschakelen, want deze zijn voorlopig ondervertegenwoordigd. Een aanvraag is ingediend om de mentortrainingen als navorming onder rubriek 6 te erkennen.

Als jullie interesse hebben, neem dan zeker contact op met dr. Jan Reniers via jan.reniers@ugent.be.