Jeugd- en gezinshulpverlening - oproep aan netwerkpartners

Heb je als eerstelijnshulpverlener te maken met gezinnen die problemen hebben met het opvoeden en opgroeien van hun kinderen of met kinderen/jongeren die dreigen in problemen te komen? Dan is deze oproep tot samenwerking iets voor jou!

In de meeste gevallen slagen ouders en kinderen erin om problemen die te maken hebben met opvoeden en opgroeien zelf of met behulp van hun netwerk op te lossen. Sommige ouders vragen hulp bij het opvoeden van hun kinderen en er zijn situaties waarin kinderen maar beter niet kunnen opgroeien. Voor de meest voorkomende enkelvoudige opgroei- en opvoedvragen bieden nulde- of eerstelijnshulpverleners een uitkomst. De minst ingrijpende hulpverleningsvorm is immers altijd aangewezen. Soms echter is specialistische (rechtstreeks toegankelijke) jeugdhulp nodig.

Gent tekende met het samenwerkingsverband Samen1plan Gent in op een projectoproep om te investeren in een versterkte jeugdhulp snel en dichtbij gezinnen, kinderen en jongeren. De Vlaamse overheid vertrekt hierbij van ‘1 gezin = 1 plan’ waarbij iedereen betrokken op een gezin en/of de kinderen ook mee instaat voor de continuïteit van de jeugdhulp.

Met dit project wil Gent via intersectorale samenwerking en netwerkvorming ervoor zorgen dat nulde- en eerstelijnshulpverleners indien nodig snel beroep kunnen doen op specialistische jeugd- en gezinshulpverleners. Belangrijk hierbij is dat beiden elkaars aanbod leren kennen, hun expertise delen en ondersteund worden om problemen te detecteren en hulp/zorg op maat van het gezin te voorzien.

Op vrijdag 19 januari 2018 van 9u15 tot 12u30 wil men verschillende nulde- en eerstelijnshulpverleners samenbrengen om de samenwerkingsmogelijkheden meer body te geven. Kom jij jouw expertise delen? Je kan hier inschrijven.

Meer informatie te verkrijgen bij:

peter.colle@stad.gent of michele.van.elslander@wrg.be