Iedereen in beweging dankzij de Gentse beweegzoeker!

Op zoek naar een beweegactiviteit waar iedereen kan aan meedoen? Een wandeling in het groen of een speeltuin voor de kinderen? Een begeleide beweegles in uw wijk? Een sportclub om uw conditie wat op te krikken? U vindt het allemaal dankzij de Gentse beweegzoeker!

Locaties om op eigen houtje te bewegen

Het wordt zondag goed weer en Sofie vraagt zich af wat ze dan samen met haar gezin zou kunnen doen. Sofie en haar man houden ervan om buiten te zijn en ook de kinderen zijn er dol op! Voor de kinderen is de namiddag helemaal geslaagd wanneer zij zich ook kunnen uitleven op een speeltuin. Sofie neemt haar smartphone en surft naar de beweegzoeker Gent. Ze klikt door naar ‘Locaties om op eigen houtje te bewegen’ en vindt er een park in de buurt met speeltoestellen en een zandbak. Wat zullen de kinderen blij zijn!

Begeleid bewegen in uw wijk

Tom is huisarts in Sint-Amandsberg. Op zijn wekelijkse vrije raadpleging komt Fatih langs, een Turkse vrouw van 45 jaar. Fatih is zwaarlijvig en heeft daardoor een te hoge bloeddruk. Ze komt via derdebetalersregeling langs bij Tom want ze heeft het financieel moeilijk. Ze vertelt Tom dat ze last heeft van kortademigheid als ze het huis moet kuisen. Ze voelt zich ongemakkelijk en is vaak buiten adem. Tom onderzoekt Fatih grondig. Haar bloeddruk en haar cholesterol zijn veel te hoog. Hij peilt ook heel even naar haar dagelijkse bezigheden. Fatih houdt zich voornamelijk bezig met haar huishouden. De boodschappen doet ze in het buurtwinkeltje op de hoek en verder zorgt ze ervoor dat er eten op tafel komt voor haar gezin en dat het huis er proper bij ligt. In de namiddag kijkt Fatih altijd tv. Het onderzoek en de korte babbel hebben Tom al 12 minuten van zijn 15-minuten durend consult gekost. Hij wil Fatih wel medicatie voorschrijven, maar eigenlijk beseft hij dat ze vooral ook meer zou moeten bewegen. Hij geeft Fatih het advies om wat vaker te bewegen. Ze kan bijvoorbeeld iets van sport doen zegt hij. Fatih geeft aan dat sporten niks voor haar is. Ze heeft een vriendin die wekelijks gaat joggen en het lukt niet volgens Fatih om ook zo een inspanning te leveren. Ze heeft vroeger wel nog geprobeerd te joggen maar toen voelde ze zich altijd bekeken op straat. Tom weet niet goed wat te doen. Hij heeft eens via-via gehoord dat er laagdrempelige beweeginitiatieven bestaan specifiek voor allochtone vrouwen in Sint-Amandsberg maar hij heeft slechts nog een paar minuten de tijd om dit op te zoeken. Het consult van 15 minuten is immers om en in de wachtzaal zitten er nog 8 patiënten. Hij weet nu al dat hij te laat aan zijn huisbezoeken zal kunnen beginnen dus nog meer uitlopen is geen optie. Tom opent de beweegzoeker Gent, klikt door naar ‘Begeleid bewegen in uw wijk’ en gaat op zoek naar een beweeginitiatief dat geschikt is voor Fatih. Hij geeft Fatih ook de concrete uren, een contactpersoon en de kostprijs mee.

Overzicht sport- en beweegaanbod in Gent

Els houdt van een actief en gezond leven. Ze heeft in haar leven al vele sporten uitgeprobeerd. Vorig jaar startte ze met ‘Start to Run’. De loopschema’s stelden haar in staat om langzaam op te bouwen en steeds langere afstanden af te leggen. Ze is nu klaar voor een nieuwe uitdaging en wil ook wel eens samen met anderen lopen. Els opent de beweegzoeker Gent en klikt door naar ‘Overzicht sport- en beweegaanbod in Gent’. Door te filteren op ‘atletiek, wandelen en fietsen’ ontdekt zij heel wat leuke initiatieven om in groep te lopen.

Bekijk deze flyer om te zien wat u zoal kan verwachten van de beweegzoeker.

Direct zelf een kijkje nemen op de beweegzoeker Gent? Dat kan via www.stad.gent/sport/beweegzoeker!